Posted on

A befektetésed sikere: szerencse vagy tudás?

Vajon mennyit számít a befektetések világában a szerencse, és mennyit a tudás? Ez egy olyan kérdés, amit talán a legtöbb befektető feltesz, különösen amikor még kevés tudása van a befektetések világáról. Természetesen ez egy fontos kérdés, hiszen senki nem szeretné kockáztatni a pénzét egy olyan eszközben, aminek a sikere kizárólag a szerencsén múlik. Úgyhogy vizsgáljuk meg, hogy mennyit számít a befektetések sikerében a szerencse, és hogyan tudjuk növelni az esélyeinket.

Nagyon ajánlom elolvasni Annie Duke “Thinkin in Bets” című könyvét. A szerző ebben a könyvben leírja, hogy az élet olyan, mint egy pókerjátszma. A pókerben a nyerési esélyeid nem 100% a szerencsén múlnak és nem is 100%-ban a képességeiden. Hanem a kettőnek a kombinációján. Ezzel ellentétben, ha mondjuk sakkozol, akkor ott 100%-ban a képességeiden múlik, hogy nyersz-e.

Az életben viszont minden – beleértve a befektetéseket is – olyan, mint egy pókerjátszma. A siker se nem 100%-ban szerencsén, se nem 100%-ban a képességeiden múlik, hanem a kettő kombinációján. Ha az élet olyan lenne mint a sakk, akkor akárhányszor gyorshajtasz, minden egyes alkalommal büntetést kapnál. De tudjuk, hogy nem kapunk mindig büntetést amikor túl gyorsan vezetünk. Azért, mert a szerencse is közbejátszik. Ugyanakkor ha állandóan túl gyorsan vezetsz, akkor nagy eséllyel meg fognak büntetni.

És ez mindenre igaz az életben, akár egy saját vállalkozást indítasz, akár befektetsz, akár randira mész, akár egy új állásinterjúra mész. A sikered mindig a szerencsén ÉS a képességeiden is múlik. Soha nem kizárólag a szerencsén, és soha nem kizárólag a képességeiden. És ebből két dolog következik. 1. A befektetéseid sikere soha nem tisztán a szerencsén múlik. Mivel nem szerencsejáték. 2. Nem számít mennyire sokat tudsz, nem számít mennyire jó befektető vagy, az esélyeid a sikerre soha nem 100%. Mivel a siker nem kizárólag a képességeiden múlik.

A kérdés az, hogy mennyire számít a szerencse, ha befektetésekről beszélünk. A válasz: attól függ. Igazság szerint jó néhány módszer van arra, hogy növeld az esélyeid arra, hogy sikeres befektető legyél. Ha úgy kezdesz befektetni, hogy semmit nem tudsz a befektetésekről, akkor a szerencse sokkal nagyobb szerepet fog kapni. Viszont ha tájékozódsz, képzed magad, és tudod hogy mit csinálsz, akkor a szerencsének sokkal kisebb szerepe lesz. Nézzük meg, mik azok a dolgok, amikkel növelni tudod az esélyeid arra, hogy sikeres befektető legyél.

Diverzifikáció

A diverzifikáció magasan megnöveli az esélyeidet a sikerre. Ami azt illeti, azt szokták mondani, hogy a diverzifikáció az egyetlen ingyenebéd a befektetések világában. Miért növeli a diverzifikáció az esélyeid? Mondjuk, hogy veszel 40 részvényt a portfóliódba. Ha a negyven cég közül egy bebukik, akkor még mindig csak a pénzed 2,5%-át veszítetted el.

De fontos tisztázni, hogy mi NEM számít diverzifikációnak. Ha 40 random részvényt veszel, az NEM diverzifikáció, és nem fogja növelni az esélyeid! Ha olyan cégek részvényeit veszed, amikről nem tudsz semmit, vagy kimondottan hulladék cégek részvényeit veszed, akkor nem leszel nagyobb biztonságban csak azért, mert többet vettél belőlük. A diverzifikáció azt jelenti, hogy nyereséges, kiváló cégek részvényeit vesszük, és azokból legalább 30 – 40-et.

Diverzifikáció az is, ha különböző eszközökbe fekteted a pénzed. Ha például 30 millió forintod részvényekben van, másik 30 millió pedig egy ingatlanban, amit kiadsz, akkor még mindig csak a pénzed fele van az egyik eszközben.

Nyereséges cégek vásárlása

Nagyon sokféle cég részvényét meg lehet venni a tőzsdén, viszont nem mindegyik cég nyereséges ezek közül. Vannak cégek – tipikusan fiatal cégek – amikben rengeteg potenciál van, rengeteg ígéret, nagyszerű sztorival, de még nem nyereségesek. De az igazság az, hogy ezek közül nagyon sok cég soha nem is lesz az, bármit is ígérnek. Sokkal nagyobb esélyed van pénzt keresni egy olyan céggel, ami már MOST nyereséges, és pénzt termel. A kannabisz részvények, az elektromos autózás, a napelemek LEHETNEK majd a jövő, de valójában senki nem tudja a jövőt ÉS azt sem tudja senki, hogy végül melyik cégek lesznek a nyertesei ezeknek az iparágaknak. Ezzel szemben már most tudjuk, hogy az emberek fogyasztják a Starbucks kávéját, vásárolják a Lay’s chipset (a Pepsitől), megveszik a termékeket a 3M-től, Amazontól, Alibabától. Amikor olyan cégbe fektetsz, ami már most nyereséges, akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy pénzt keress a jövőben.

Nagy múltú cégek vásárlása

A Lindy effektus egy elmélet, miszerint minél hosszabb ideje működik valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a jövőben még sokáig fenn fog maradni. Például minél régebb óta játszanak egy műsort a Broadway-en, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a jövőben még sokáig fogják játszani. Ugyanez igaz a részvényekre is. Például a 130 éves Coca Cola sokkal nagyobb eséllyel marad fenn a jövőben, mint mondjuk egy fiatalabb, 10 éves cég. Ezért ha ilyen cégben fektetsz, akkor nagyobb eséllyel keresel pénzt a jövőben. Bár nem tudjuk a jövőt, és semmi sem 100% biztos, itt most esélyekről beszélünk.

Alulértékelt részvények vásárlása

Itt egy másik dolog, amivel növelni tudod az esélyeid arra, hogy sikeres befektető legyél. Próbáld elkerülni, hogy túl sokat fizess egy részvényért – vagy bármilyen befektetésért. Vagy más szóval, akkor vegyünk részvényt, amikor az alulértékelt. Ami a tőzsdén a részvény árakkal történik, az nem mindig racionális. Néha a részvények túlárazottak, néha alulértékeltek. Ha túl drágán vásárolsz részvényeket, akkor nagyobb az esélye, hogy pénzt fogsz bukni – még akkor is, ha kiváló cégbe fektettél, ami rengeteg pénzt termel. Viszont ha akkor veszel meg egy részvényt, amikor az alulértékelt, akkor nagy eséllyel még akkor is pénzt fogsz keresni, ha valami probléma lesz a céggel. Természetesen ahhoz, hogy tudjuk, hogy mikor alulértékelt egy részvény, ahhor tudni kell, hogyan értékeljünk részvényeket.