Posted on

Balatoni nyaraló – Megéri?

A napokban megjelent hír, hogy a Balaton környékén jelentősen megnövekedett a kereslet a nyaralókra az utóbbi időben, ennek eredményeképp pedig nyilván az ingatlanárak is növekedtek. Jelenleg 1,5 – 2 millió forintos négyzetméteráron lehet kapni nyaralókat – a híroldalak szerint legalábbis.

Kérdés, hogy megéri-e ilyen áron nyaralót venni? Először is, a nyaralót az évnek maximum 5 hónapjában tudod kihasználni potenciálisan, nagyjából májustól szeptemberig. Bár most még május végén is hideg volt. Az év többi időszakában ugyanúgy lakásban ülsz, mintha nem lenne nyaralód. Ha nem home officeban dolgozol, akkor hétközben maximum 6 órát tudsz naponta tölteni a kertben. Ez megint csak nagyon jó indulattal 6 óra, de igazából hétvégeken tudod kihasználni a nyaralót.

Vegyük hozzá, hogy nyáron sem mindig van jó idő, úgyhogy számoljunk azzal, hogy az esetek 15%-ában szakad az eső, és nem tudsz kimenni, tehát ugyanúgy bent ülsz, mintha nem lenne kerted. És egyébként egyre szélsőségesebb az időjárás, tehát amikor 40 fok van, akkor még árnyékban sem szívesen ül kint az ember, azaz a “jó idő” nem feltétlenül azt jelenti hogy süt a nap.

Vegyük hozzá, hogy egy kertet karban kell tartani – fűnyírás, falevelek kotrása, hókotrás, kerítés felújítás, festés stb. Ezek mind idő és munka. Ráadásul egész évben kell csinálni, az évnek abban az időszakában is, amikor nem is tudod kihasználni a kertet! Vegyük hozzá, hogy nem csak alszol és dolgozol, hanem a lakásban is vannak teendők, takarítás, főzés, filmnézés stb. Tehát nagyon jó indulattal is évente maximum 60 napot töltesz a kertedben, amikor jó idő is van, és pihenni tudsz, élvezni a kertet, hallgatni a madarakat stb.

Egy 50 négyzetméteres nyaraló a Balatonon (1,5 – 2 millió forintos négyzetméterárral számolva) kb. 75 – 100 millió forintba kerül. Persze, lehet olcsóbban találni, de akkor meg neked kell költeni rá pénzt és időt, hogy felújítsd, hacsak nem vagy megelégedve a 20 éve fel nem újított szutyok házzal.

De legyünk jó indulatúak, számoljunk 80 millióval. 80 millió forintra a magyar állampapír fizet 3,6 millió forint kamatot. Részvényben meg ennek minimum a dupláját megkeressük, de most számoljunk konzervatívan. (Ha osztaléknövelő részvénybe teszem, akkor csak az osztalékból megkapom a 3,6 milliót, és minden évben egyre több lenne, emellett a tőke is növekedne.)

Akkor most gondoljuk végig, hol tudnánk nyaralni évente 60 napot 3,6 millió forintból. Ha eltekintünk az extrém luxus hülyeségektől, akkor inkább az a kérdés, hogy hol NEM tudnánk nyaralni ennyiből? Egyértelmű, hogy ennyi pénzből jóval nagyobb minőséget lehet bérelni, mint amit 80 millióból megvehetnénk. Vagy máshogy fogalmazva, az állampapírba vagy a részvényekbe fektetni jobban megéri, mint nyaralóba nyomni a pénzt a jelenlegi árakon.

Ha bérlünk, azaz más ingatlanjában nyaralunk, akkor nem nekünk kell karbantartani a házat, nem nekünk kell takarítani, füvet nyírni, havat kotorni, falevelet kotorni, kerítést felújítani stb. ÉS nem vagyunk röghöz kötve. Tehát nézzük meg, hogy 3,6 millió forintból hol tudunk nyaralni.

BALI

Az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszín Bali, Indonéziában. Budapestről két repjegy nagyjából 500.000 forintból kijön oda-vissza. 100 – 150 ezer forintból pedig 30 napra ki tudunk bérelni egy medencés luxusvillát. Ha napi 5 – 10 ezer forintot költünk étkezésre, akkor is a teljes költségünk mindennel együtt 950.000 Ft. Azaz a 3,6 millió forintnak a 26%-a. Ami azt jelenti, hogy egy évben akár 120 napot is tölthetünk Balin a 3,6 millió forintból, luxus körülmények között, anélkül hogy nekünk kellene bármit is dolgozni az ingatlanon.

MAURITIUS

Sok helyen jártam már a világon, de Mauritius a legszebb ahol valaha megfordultam. A repjegy Budapestről nagyjából ugyanannyi, mintha Balira mennénk, kb. 550 ezer forintból két személynek oda-vissza. Mauritiuson már szerényebb, kevésbé luxus érzetű magánszállások vannak, de ha nagyon luxusra vágyunk, akkor 600 ezer forinttól már találunk 5 csillagos hotelt 30 napra! A teljes költséggel itt is nagyjából 1 millió forint körül kijövünk a 30 napra, így Mauritiuson akár 90 napot is eltölthetünk luxus körülmények között, ha 3,6 millió forintunk van rá.

NEW YORK

Aki nagyvárosi nyüzsgésre vágyik, annak mindenképp látnia kell New Yorkot. Gyakran látok repjegyeket 120 – 130 ezer forint körül, azaz két személy részére oda-vissza 250 ezer forintból kijön a repjegy. A szállások árai viszont már sokkal húzosabbak. A legolcsóbb négycsillagos hotel is másfél millió forintnál kezdődik, ha 30 napra mennénk. De ha a legeslegolcsóbb szállást keressük a Bookingon, akkor is 700 ezer forintnál kezdődik, és ezzel nem biztos hogy boldog lesz a nyaralás. Ezért New Yorkban nyugodtan számolhatunk minimum 1,5 – 2 millió forintos szállással 30 napra. Az étkezésnél szintén amerikai árakkal kell számolni, így ha nem szeretnénk nagyon koplalni, akkor napi 20 – 30 ezer forint minimum az étkezés, de inkább több. A teljes költségünk így 3,1 millió forint, amiért akár 30 napot is tölhetünk New Yorkban.