Posted on

“Az ingatlan jó befektetés” – a sajtó

befektetés

Írhattam volna azt is, hogy

“Az ingatlan jó befektetés” – a szomszéd

Hiszen a szomszéd és az ismerősök ugye rendkívül hiteles források, és mindenképp az átlagember tanácsát kell megfogadnunk pénzügyileg, hiszen tudjuk, mennyire tájékozott, és mennyire jól bánik a pénzzel az átlagember… aki szerint az ingatlan természetesen jó befektetés.

Viszont szerintem sokaknak az sem egyértelmű, hogy amikor a sajtóban “szakértők” véleményét kérdezik meg, akkor olyan emberek nyilatkoznak, akik 100% abban érdekeltek, hogy ingatlanba fektesd a megtakarításod: ingatlan közvetítő ügynökség, építtető cég, ingatlan alapok stb.

Azt még kevesebben tudják, hogy ezek a cikkek ráadásul nem a sajtó által kezdeményezett tartalmak, hanem a sajtónak szándékosan, 100% marketing céllal beküldött kampányok. Tehát a szöveg 100%-át a cég írja meg, amiben “szakértőként” tünteti fel saját magát az adott cégvezető.

Marketingesként én konkrétan ezt is oktatom, hogyan tudsz a cégeddel a sajtóba bekerülni akár ingyen, sajtóközleménynek “álcázott”, de valójában marketing célú kampányokkal.

Például ezt úgy kell elképzelni, hogy megírok egy 2000 karakteres szöveget valami ilyesmi tartalommal:

“Most éri meg ingatlant venni” – mondta az Ingyenebéd Ingatlan Kft. ügyvezetője, Gipsz Jakab

Ezt a szöveget átküldöm az adott újságoknak, a sajtó pedig (amennyiben érdekesnek találja), egy az egyben, változtatás nélkül közli le az általam megírt (marketing célú) cikket.

Ezeknek a közleményeknek tehát kizárólag marketing célja van, azaz hogy az olvasó több pénzt költsön el az adott területen.

Azért gondoljunk bele, hogy ha egy ingatlanban érdekelt fél azt nyilatkozná (saját maga által megírt, marketing célú cikkben!!!), hogy nem éri meg ingatlanba fektetni, az olyan, mintha az autógyártó cég legyártana egy reklámfilmet, amiben azt mondaná, hogy ne vegyél autót, inkább biciklizz.

Komoly (1 milliárdos éves bevételű) cégvezetőket ismerek, akik konkrét szentírásnak veszik az ilyen “pénzügyi” oldalakon megjelenő cikkeket és ez alapján vesznek fel 100 milliós hiteleket ingatlanra. Mert a sajtóban megírta a “szakértő”, hogy az ingatlan a legjobb befektetés…

Szóval érdemes úgy súlyozni ezeket a cikkeket, hogy azok jelentős része marketing célú “sajtóközlemény”, amiket ráadásul az adott cég írt meg szóról szóra.

Hasonló szituáció a TV is.

William Ackman, az egyik legismertebb amerikai alapkezelő pár hete a CNBC-n nyilatkozott telefonon. Ackman nyilatkozata iszonyatosan drámai volt, arról beszélt hogy milliók fognak meghalni, a cégek majd lenullázódnak stb. Tehát egy végtelenül negatív és rémisztő képet festett fel élő TV adásban. Miközben Ackmannek short pozíciója volt a részvénypiacon

A short pozíció azt jelenti, hogy a részvények zuhanására fogad, azaz akkor keres pénzt, ha leesnek a részvények árai. Tehát egyértelműen érdekelt volt abban, hogy a tömegmédián keresztül jól megijessze a befektetőket, akik ijedtükben eladják a részvényeiket.