Posted on

Az egyik legjobb befektetés: angol tanulás

angol nyelvtanulás

Képzeld el, hogy egy olyan nagyvárosban élnél, ahol a világon szinte minden elérhető lenne. Mindenkinek lenne egy kártyája, amit ha felmutat, akkor ingyen megkapja amit szeretne, legyen az akár egy autó vagy egy mozijegy.

Viszont a te kártyád olyan, hogy kizárólag az elérhető termékek és szolgáltatások 1%-át kérhetnéd, tehát a 99%-ához nem lenne hozzáférésed. Ahhoz egy másik kártya kellene, hogy minden szolgáltatáshoz hozzáférj.

Ha bemennél az autószalonba, akkor azt mondanák, hogy egy Trabantot kérhetsz a te kártyáddal. Miközben látnád, hogy mások BMW-t kapnak az ő kártyájukkal.

Ha elmész a moziba, akkor nem nézhetnéd meg a Star Wars-t, de a te kártyáddal megnézheted a kőbányai óvodás csoport által előadott Star Wars verziót.

Ha vennél egy hanglemezt (ok, már nem sokan vesznek lemezt, de most ez egy elképzelt világ), akkor nem tudnád megvenni a Metallica, Sting vagy Miles Davis lemezét, viszont a te kártyáddal megveheted Zalatnai Sarolta Best Of lemezét, vagy az ózdi asszonykórus legújabb lemezét.

Bemész a bankba, mert hallottad, hogy be lehet fektetni pénzt éves 10-15%-os hozammal. Igen, igen – mondják a bankban – létezik ilyen, de ők erről nem adhatnak neked információt, mert a te kártyáddal csak olyan helyre tudsz pénzt fektetni, ami éves 4% hozamot produkál.

Nem fokozom tovább, gondolom érted a lényeget. Az a bizonyos “kártya”, amivel ma, az internet világában ingyenesen elérhetnél rengeteg tartalmat és tudást, ez nem más, mint az angol tudás.

Nekem teljesen természetes, hogy 20 éve angolul fogyasztok minden tartalmat, könyvek, filmek, oktató videók, blogok. De csak nemrég gondoltam bele, hogy mennyire be lennék korlátozva, ha nem tudnék angolul.

Milyen előnyökkel jár az angol tudás

Az biztos, hogy nem lenne ennyi tudásom, soha nem tudtam volna megtanulni ennyi mindent magyar nyelvű forrásokból. Tehát jóval kevesebb pénzem is lenne. A rengeteg amerikai könyv és online tananyag, amik lehet hogy soha nem fognak magyar nyelven megjelenni – ezeket mind magamévá tudtam tenni.

Szerintem az emberek többsége nem is tudja mennyi ingyenes tudás van Youtube-on. Megtanultam videót vágni, fotózni (nem automata géppel, hanem manuálisan), After Effectsben animálni, Photoshopot használni, Excelt használni – és nem sorolom, mert elég sok minden van még. Ezeket mind ingyenes Youtube videókból.

Dolgoztam külföldön, ahol azon kívül, hogy irdatlan sok pénzt kerestem, rengeteg helyre utaztam a világon Argentínától Ausztráliáig, és rengeteg embert megismertem.

Az amerikai filmeket kizárólag eredeti nyelven nézem. Aki nincs hozzászokva, hogy az eredeti hanggal nézze a hollywoodi filmeket, az sajnos nem tudja, hogy milyen rossz a magyar szinkron. Nekem 18 éve nincs TV-m, de amikor néha meghallok egy magyar szinkronos filmet valahol a TV-ben, akkor nagyon feltűnik ez a kontraszt. Gyakran még a fordítás is pontatlan.

Gondoljunk csak bele, hogy Hollywoodban milliárdokból, a legjobb színészekkel összeraknak egy világszínvonalú produkciót, aztán itthon annak a hangját lenullázzák, és felveszik hazai színészekkel. Összehasonlíthatatlan a kettő közötti minőségi különbség. A lehető legőszintébben mondom, hogy sajnálom, aki kimarad az eredeti hollywoodi színészi produkciókból, és magyar szinkront kell hallgatnia. És akkor még nem beszéltünk olyan filmekről, amikhez soha nem készült magyar szinkron!

Bármit meg tudok rendelni külföldről, mondjuk azért mert olcsóbban megkapom, vagy mert itthon egyáltalán nem is lehet megvenni.

Az egyik vállalkozásom szolgáltatását el tudtam már adni Szlovákiába, Szerbiába, Ausztriába, Lettországba, Németországba, de tárgyaltam már több ázsiai és tengeren túli országgal is. Egy másik vállalkozásomat elindítottam Nigériában, Indiában, Mexikóban, Kolumbiában és Peruban. Csak ezzel az utóbbival egy év alatt megdupláztam a nyereségem.

A vállalkozásomba fel tudok venni virtuális asszisztenst bármelyik országból. Ez mellesleg jóval olcsóbb, mintha magyar munkaerőt kellene megfizetnem.

Rengeteg dolgot tanultam befektetésről és pénzügyekről, elsősorban amerikai könyvekből, weboldalakról, oktató anyagokból. Ha egy amerikai cég részvényébe akarok fektetni, akkor el tudom olvasni a cég adatait, eredményeit, a cég bejelentéseit stb. Ezek magyar nyelven nem elérhetőek!

Ha nem vállalkozó vagy, hanem alkalmazott, akkor jobb angol tudással magasabb fizetést tudsz elkérni. Ha még más nyelvet is beszélsz (spanyol, japán, portugál, akármi), akkor meg még többet, mert ezeket még kevesebben beszélik, mint az angolt.

Hogyan tanulj nyelvet hatékonyan?

Sajnos rosszul tanítják a nyelveket. Ugyanis a nyelvet elsősorban hallás után lehet megtanulni legjobban. Gondolj bele, hogy a saját anyanyelvedet hogyan tanultad meg? Nem nyelvtani szabályok alapján, hanem hallgattad – rengetegszer.

Talán 7-8 éves koromban már tanítottak nekem angolt, de nagyjából 19 éves koromig (tehát több, mint tíz év! angol oktatás után) ugyanazon a szinten voltam, mint az átlag: rossz kiejtés, megszólalni nem tudtam, angol szöveget valamivel jobban értettem leírva, de rengeteg hiányosságom volt.

Aztán elkezdtem eredeti nyelven nézni hollywoodi filmeket, sorozatokat és Youtube videókat. Napi szinten! Egy év múlva egy kolumbiai ismerősömmel beszélgettem, és le volt döbbenve, hogy mennyit fejlődött az angol tudásom 1 év alatt, kérdezte hogy járok-e angol tanárhoz. Mondtam nevetve hogy nem, filmeket nézek.

Később, miután már Angliában is dolgoztam (és egyre rendszeresebben fogyasztottam az angol nyelvű tartalmakat), volt aki azt hitte, hogy angol vagyok. Egy brazil sráccal beszélgettem (Budapesten), kérdezte hogy honnan jöttem. Mondom Budapest. Erre ő “jó, jó, de hol születtél?” 🙂 Mondom Magyarország. Mert hogy ő azt hitte a kiejtésem alapján, hogy angol anyanyelvű vagyok. (Ez azért nem teljesen így van szerintem.)

Később szinkrontolmács is voltam üzleti konferenciákon, ami talán a legkeményebb műfaj, hiszen miközben valaki mondja az előadást angolul, nekem párhuzamosan magyarul kell mondanom, és miközben mondom magyarul, már figyelnem kell a következő mondatra, amit angolul mondanak.

Mindezt csak azért írom le, mert ezt a szintű angol tudást teljesen autodidakta módon szereztem, angol tanár nélkül. Csak azzal, hogy angol nyelvű tartalmat fogyasztok. Egyetlen egy nyelvtani szabályt nem tudnék elmondani, és semmilyen nyelvvizsgám nincs a mai napig.

Persze bőven lenne mit fejleszteni az angol tudásomon, hogy tényleg anyanyelvi szintű legyen.

Később rájöttem, hogy ezzel a tanulási módszerrel nem vagyok egyedül. Rengeteg polyglot (6-7-8 nyelven beszélő emberek) teljesen ugyanezt a történetet mondja el magáról. Valamikor iskolában tanították neki a nyelvet, de nem igazán sok sikerrel, aztán később saját maga kezdte megtalálni a módszereket, amivel sokkal magasabb szintű nyelvtudást ért el.

Az egyik, ami az összes polyglotnál közös: adott nyelven filmeket, sorozatokat nézni. Olyan filmeket érdemes, amit amúgy is megnéznél, mert érdekel, ezért ezzel a módszerrel sokkal könnyebb rávenni magad a tanulásra, mintha könyveket kellene bújnod.

Ha nagyon nulláról kezdesz egy nyelvet, akkor nem biztos, hogy ezzel kell kezdeni, akkor még inkább érdemes a szókincset bővíteni. Tilos feliratot használni!!! Ha felirattal nézed, akkor semmit nem fogsz tanulni, mert nem vagy rákényszerítve, és egy idő után a könnyebb ellenállás felé fogsz menni: csak olvasod a feliratot és nem figyelsz a nyelvre.

Heti 2-3 angolozással soha nem fogsz megtanulni. Muszáj napi szinten, ha csak 15 percet, de azt minden nap. És még a napi szintű tanulással is lassan fogsz haladni.

Ami nekem nagyon bevált, és élvezetes vele tanulni, az évek óta díjnyertes Rosetta Stone, aminek már mobil appja is van, úgyhogy bárhol elővehető. A Rosetta Stone elve pontosan az, hogy úgy tanulj új nyelvet, mint ahogy az anyanyelved is tanultad.

A másik egy ingyenes nyelvtanuló app a duolingo.com. A kettő teljesen más, így érdemes lehet mindkettőt csinálni egyszerre, de nekem a Rosetta Stone sokkal jobban bejött, tehát ha csak egyet kellene választani, akkor mindenképp az lenne.

Érdemes még Youtube videókat nézni az adott nyelven, mindegy hogy mit, főzőműsor, kertészkedés, de minél többet kell hallgatni. TV-zés helyett csak azon a nyelven hallgass videókat, híreket.