Posted on

Az árfolyamingadozás NEM kockázat

részvény volatilitás

Több, mint 20 éve vagyok vállalkozó, és ez idő alatt az egyik legfontosabb dolog amit megtanultam, hogy a legtöbb ember csak felületesen ért a saját szakmájához.

Sajnos ez a pénzügyi szakértőkre és tanácsadókra is igaz.

Több szakértő terjeszti azt a bődületesen fals információt, hogy a kockázat egyenlő a volatilitással, vagyis másnéven az árfolyamingadozás mértékével.

Ezért ezek a szakértők azt szokták tanácsolni az embereknek, hogy ne csak részvényben tartsák a pénzüket, hanem kötvényben is, vagy ha nem bírja a “kockázatot”, akkor ne is vegyen részvényt.

Az árfolyamingadozás nem egyenlő a kockázattal.

Warren Buffett a világ leggazdagabb befektetője, és a világ negyedik leggazdagabb embere szerint amerikai cégek részvényeiben tartani a pénzünket bizonyítottan sokkal biztonságosabb, mint kötvényben tartani.

Ha az elmúlt 100+ évet nézzük, a részvények messze nagyobb hozamot termeltek, mint bármilyen más befektetés, még úgy is, hogy ebben benne volt számtalan világválság és két világháború.

Tehát az árfolyam ideiglenes rángatása nem egyenlő a kockázattal, viszont ha nem részvényben van a pénzem, akkor garantált, hogy pénzt bukok (mert kisebb lesz a hozamom).

Ez nem azt jelenti, hogy a részvénybefektetés kockázatmentes. Ez csak annyit jelent, hogy az árfolyam mozgásának nincs köze a kockázathoz.

Mi a kockázat egy befektetésben?

Azt kell megérteni, hogy amikor részvényt veszek, akkor nem egy random rángatózó görbére “fogadok”, hanem egy pénztermelő vállalkozásban szerzek részesedést.

Bár sokan fogadnak arra, spekulálnak, hogy merre megy a görbe, de ez nem befektetés, hanem szerencsejáték. Semmivel nem különbözik attól, mintha a kaszinóban ruletteznél. Nem véletlen, hogy az ilyen spekulációból még senki nem gazdagodott meg (csak a brókercégek, akik jutalékot kapnak a kereskedés után.)

Kockázat az, ha mondjuk veszek egy ingatlant, és mellette építenek egy gyárat, ami környezetszennyező vagy zajos, ezért esnek az albérletárak, mert nem sokan akarnak a közelben albérletet kivenni.

Kockázat az, ha a környéken nő a betörések száma, romlik a közbiztonság, ezért szintén kevesen akarnak ott albérletet kivenni.

Kockázat az, ha behoznak egy olyan törvényt, ami valamiben gátolja a cég nyereségességét, amiben részvényem van.

Kockázat az, ha egy cégnek (bármilyen okból kifolyólag) évek óta csökkennek a bevételei. Ilyen részvényt venni kockázatos.

Ezeknek SEMMI köze nincs a volatilitáshoz.

A részvények nagy volatilitása, azaz a rövid távú heves árfolyamingadozásoknak a legfőbb oka a likviditás. A likviditás azt jelenti, hogy könnyen és gyorsan el lehet adni.

Ma már egy mobil appal két kattintással pár másodperc alatt el tudjuk adni a részvényeinket.

Gondoljunk bele, hogy ha ilyen egyszerű lenne egy válás, akkor mennyi házasság szűnne meg…

Vagy ha ennyire egyszerű lenne kereskedni az ingatlanokkal, akkor bizony az ingatlanpiacon is sokkal nagyobb lenne a volatilitás.

Természetesen a részvény sokkal kockázatosabb a kötvénynél akkor, ha rövid idő után eladjuk.

Viszont befektetést nem tartunk rövid ideig, mert annak semmi értelme nincs. Aki rövid időre vesz részvényt, az nem befektet, hanem spekulál.

Az okos és tájékozott befektető minimum 15-20 év távlatában gondolkodik, és nem érdekli a volatilitás, mert tudja, hogy annak semmi köze a kockázathoz.

Warren Buffett nevét most már úgy tűnik, hogy a legtöbb cikkben írtam, de hát ha egyszerűen ilyen okos dolgokat mond, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Buffett azt mondja, hogy ha a befektető a volatilitást kockázatnak hiszi, akkor emiatt – ironikus módon – olyan döntéseket hoz, amik nagyon kockázatosak.