Posted on

Apple részvény – érdemes venni?

apple részvény

Az Apple talán a világ legnépszerűbb márkája, nem véletlen, hogy sokaknak megfordul a fejében, hogy Apple részvénybe fektessenek pénzt. De vajon jó döntés-e most beszállni?

Mik azok a szempontok, ami alapján megszűröm, hogy milyen részvénybe fektetek pénzt?

Nézzünk néhány szűrőt a sok közül.

1. Osztalékfizetési múlt

Egy részvénybefektetésnél semmiképp nem a részvény árfolyamát nézem meg (először). De még csak nem is az elérhető osztalékhozamot!

Ha van fontossági sorrend, akkor az osztalékfizetési múlt az elsődleges.

Miért?

Mert létezik az osztalékfizető részvényeken belül egy speciális csoport, amik évtizedek óta nem csak hogy osztalékot fizetnek, hanem ráadásul minden évben emelik az osztalék kifizetését.

Ha felületesen néznénk a dolgokat, akkor azt gondolnánk, hogy ennek nincs túl nagy jelentősége. De bizony van jelentősége.

Ugyanis az a cég, amelyik hosszú évtizedek alatt folyamatosan emelte az osztalék kifizetését, az kialakított egy elvárást a részvénytulajdonosok felől.

A részvénytulajdonosok tehát elvárják ezt a folyamatos osztalék emelést, ezért a cég menedzsmentje mindent megtesz azért, hogy az osztalékkifizetés semmiképp ne csökkenjen, hanem folyamatosan növekedjen.

Amelyik cég össze-vissza, vagy egyáltalán nem fizet osztalékot, annál a cégnél ez nem elvárás, tehát ott nem tudunk előre számolni a befektetésünk megtérülésével.

Ezért az osztalékfizető cégek ezen speciális csoportja egy kiszámíthatóbb befektetést jelent a többi részvénnyel szemben.

Az Apple csak 7 éve emelgeti az osztalék kifizetését, ami azt jelenti, hogy egy fokkal kockázatosabb befektetés, mivel az osztalékfizetési múltja nincs túl egy válságon sem. Ezért nem tudjuk, hogyan befolyásolja majd az osztalékot a következő válság. (Például mennyire esnek majd vissza az Apple bevételei a következő válság alatt?)

Ugyanakkor ez még nem feltétlenül kizáró ok, mert vannak olyan részvényeim, amik szintén csak 6-7 éve fizetnek osztalékot. Csak tudni kell, hogy ez egy fokkal kockázatosabb, mintha olyan cég részvényét venném, amelyik legalább már 1 válságot átélt ÉS a válság alatt sem csökkentette az osztalékot.

2. Jelenlegi potenciális osztalékhozam

Az Apple jelenleg 3,08 dollár osztalékot fizet éves szinten részvényenként. Mivel a részvény ára most 204 dollár körül van, ez kb. 1,5% éves osztalékhozam, ami sajnos túl alacsony.

Általában nem veszek részvényt 3% alatti osztalékhozammal, hiszen vannak jobb alternatívák, olyan részvények, amik 3 – 6% osztalékhozamot is fizetnek.

Ez azt jelenti, hogy kb. 50%-ot kellene zuhannia az Apple részvény árának ahhoz, hogy elgondolkodjak a vételen.

3. A cég értékeltsége – azaz milyen áron tudjuk megvenni?

Aki csak felületesen ismeri a részvények és befektetések világát, annak logikus elgondolás lehet, hogy ha egy cég népszerű és sikeres, akkor az csak jó befektetés lehet.

Sajnos ez az elgondolás hatalmas bukót hozhat. Ugyanis egy kiváló cég csak akkor jó befektetés, ha jó áron (azaz olcsón) tudjuk megvenni.

Mivel a befektetők többségére jellemző ez a felületes gondolkodás, ezért rengeteg pénz ömlik a népszerű márkák részvényeibe – ami ahhoz vezet, hogy a részvény ára felmegy, azaz általában túl van árazva.

Csupán ez a három szűrő elég nekem ahhoz, hogy jelenleg ne foglalkozzak az Apple részvénnyel – maximum rajta tartom a szemem!

Ebben a bejegyzésben írtam arról, hogy miért nem mindegy, hogy MIKOR veszem meg a részvényt. Ez egy nagyon fontos szempont, hogy csökkentsük a kockázatot a részvénybefektetéseinken.