Posted on

A részvények hozama vs. az átlag befektető

Számtalan statisztika készült arról, hogy amíg az amerikai részvénypiaci (pl. az S&P 500) átlag hozama éves szinten 8-10%-os hozamokat produkált, addig az átlag befektető ennél sokkal kevesebb hozamot tudott elérni.

Hogyan lehetséges ez?

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy 1996 és 2015 között mekkora hozamot lehetett elérni éves átlagban részvénnyel, kötvénnyel és ehhez képest mekkora hozamot ért el az átlag befektető.

Nézzünk meg ehhez két másik statisztikát. Az egyik azt mutatja, hogy milyen nyereséget vagy veszteséget lehet elérni a részvényekkel, ha különböző periódusokig tartjuk a részvényeket:

Az ábra azt mutatja, hogy különböző ideig tartva, mekkora hozamokat lehet elérni éves átlagban részvénnyel. Ha 1 évig tartottuk volna, akkor bármi lehet plusz 54% és mínusz 43% között. Látható, hogy minél hosszabb ideig tartjuk, annál nagyobb az esélye annak, hogy pozitívban legyünk, 20 év után már csak pozitívban vagyunk a legrosszabb esetben is.

Ehhez képest nézzük meg azt a statisztikát, ami azt mutatja, hogy az átlag befektető mennyi ideig tart egy részvényt:

Láthatjuk, hogy manapság az átlag befektető már 1 évig sem tart egy részvényt!

Ha ennyire egyszerű a részvénybefektetés, hogy csak megvesszük és ülünk, semmit nem csinálva, akkor hogyan lehetséges az, hogy az átlag befektető még az inflációt sem éri el a hozamaival?

Szerintem a legfőbb oka ennek az, hogy zavar van a fejekben a részvényeket illetően. Még komoly befektetési tanácsadók is, olyan emberek, akiknek ez a szakmája, összetévesztik a befektetésük teljesítményét az árfolyam mozgásával.

Ezt még egyszer, mert annyira fontos:

Az emberek összekeverik a befektetésük teljesítményét az árfolyam mozgásával.

Ezért van az, hogy azt tanítják, hogy a volatilitás, azaz az árfolyam mozgása kockázatot jelent.

Amikor részvényt veszünk, akkor egy cégben veszünk részesedést. Ideálisan olyan cégbe fektetjük a pénzünket, ami fundamentálisan indokolja ezt – például a vállalat hosszú évtizedek óta pénzt termel, ráadásul egyre több pénzt.

Tehát a befektetésünk teljesítményét NEM az árfolyam mozgása határozza meg. Az árfolyam mozgása rövid távon a befektetők hangulatát tükrözi, ezért a részvény árfolyama (rövid távon) nem mindig tükrözi a cég valódi értékét. Hosszú távon pedig az árfolyam növekedése egy kellemes mellékhatása annak, hogy jó befektetést választottunk, azaz hogy növekszik a cég és egyre több pénzt termel.

Még egyszer:

Hosszú távon az árfolyam emelkedése egy kellemes mellékhatása annak,
hogy jól teljesít a befektetésünk, azaz a VÁLLALAT.

Warren Buffett is azt mondja, hogy ha a befektető az árfolyammozgást kockázatnak hiszi, akkor ironikus módon kockázatos dolgokat fog csinálni.

A befektetők többsége azért bukik pénzt, mert azt hiszik, hogy ha a részvény ára esik, akkor a befektetésük rosszul teljesít. Ezért amikor a részvény ára leesik, megijednek és eladják. Miközben a lehető legrosszabb dolog amit tehetünk, hogy akkor adjuk el a részvényt, amikor leesett az ára. (Feltéve, hogy olyan cégbe fektettünk pénzt, amiről megbizonyosodtunk, hogy kiváló pénztermelő!)