Posted on

A legrosszabb döntés most ezeket a részvényeket venni

Az intelligens befektetők tudják, hogy nem szabad olyat venni, ami a közelmúltban nagyon nagyot ment, legyen az ingatlan, részvény, vagy bármi. Ennek ellenére a többség mindig arra ugrik ami a közelmúltban a legjobban teljesített.

A befektetések világában két dolog biztos:

– a részvények mindig jobb befektetésnek bizonyulnak, mint a kötvények
– érték alapú szemlélettel befektetni és alulárazott részvényeket venni mindig jobb, mint magasan árazott növekedési részvényeket venni

Az első pont a közelmúltban is megállta a helyét, viszont az értékalapú részvények alul maradtak – legalábbis az elmúlt hónapokban.

A növekedési részvények (tipikusan tech részvények, mint pl. Amazon, Facebook, Netflix stb.) árai sokkal gyorsabban nőttek, mint azt a fundamentumaik indokolnák.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy mindenki azt hiszi, hogy a járvány ezekre a cégekre nincs hatással, hiszen az emberek otthon nézik a Netflixet, használják a Facebookot. Bár ez logikusnak tűnik, a jelenlegi árazást még sem indokolja.

Amikor arról beszélnek, hogy “a részvénypiac szárnyal”, akkor általában valamilyen indexre utalnak, pl. az S&P 500. Jelenleg az S&P 500 már majdnem a vírus előtti történelmi csúcson van, viszont azt érdemes tudni, hogy többnyire ezek a tech cégek húzták fölfelé.

Az alábbi grafikon az érték alapú (value) és a növekedési részvények (growth) értékeltségét mutatja:

Azt látjuk, hogy ma a növekedési részvények pontosan ugyanúgy túl vannak árazva, ahogy 2000-ben a DOT-COM buborékban. Amikor a dot-com buborék kidurrant, akkor nagyon hosszú idő kellett, hogy ezek a részvények magukhoz térjenek, közben az érték alapú részvények könnyedén túlteljesítették őket.

Historikus adatok alapján, 10 éves periódusokat mérve, a növekedési részvények csupán az esetek 7%-ban teljesítettek jobban 1927 óta, és amikor ez megtörtént, akkor az utána következő egy évtizeden keresztül az érték alapú részvények teljesítettek jobban.

Fontos tudni tehát a történelmet, azaz a historikus adatokat, és nem néhány hónap, de még csak nem is néhány év teljesítménye alapján befektetni.