Posted on

A legnagyobb hiba amit osztalékos részvény kiválasztásánál elkövethetünk

részvény

Ha kötvényt akarunk venni, akkor teljesen logikus, hogy azt nézzük, hogy hány százalék kamatot kapunk rá. Ha nagyobb a kamat, akkor nagyobb hozamunk van. (Persze azért nem ilyen egyszerű ott sem, hiszen, ha az alacsonyabb kamatozású állampapír inflációkövető, a magasabb kamatozású pedig nem, akkor az utóbbi nagyobb kockázatot jelent.)

Viszont az osztalékfizető részvényeknél nem szabad kizárólag az osztalékhozam alapján dönteni.

Egy 2,5% osztalékhozamú részvény lehet sokkal jobb befektetés, mint egy 10%-os osztalékhozamú.

Először is, mi határozza meg az osztalékhozam mértékét?

Az osztalékhozamot a részvény ára és az 1 év alatt kifizetett osztalék aránya határozza meg. Tehát ha 100 dollár a részvény, és éves szinten 2 dollár osztalékot fizet a cég, akkor 2% az osztalékhozam.

Ha a részvény ára felmegy, akkor az osztalékhozam csökken, ha a részvény ára csökken, akkor az osztalékhozam felmegy. Például a részvény ára a felére csökken (50 dollár), az éves osztalék továbbra is 2 dollár, tehát a potenciális osztalékhozam 4% lett.

Fontos megjegyezni, hogy amíg nem vetted meg a részvényt, addig ez csak egy potenciális osztalékhozam. Viszont amint megvetted a részvényt, abban a pillanatban fixálod, hogy neked mennyi az osztalékhozamod azon a részvényen – függetlenül attól, hogy a vásárlásod után ingadozik a részvény ára.

Gyakran kapok olyan kérdést, hogy ajánljak magas osztalékot fizető cégeket. Óriási hiba ez a fajta megközelítés.

Egy részvényen azért magas az osztalékhozam (bármi, ami 6% fölött van), mert lezuhant a részvény ára. Miért zuhant le a részvény ára? Azért, mert a több százezer befektető kockázatosnak tartja a részvényt.

A 10-12%-os osztalékhozam első látásra vonzó lehet, de az egy nagyon kockázatos céget jelent! Például lehet, hogy már a cég bejelentette, hogy osztalékot fog vágni, ezért esett a részvény ára, és ha a cég csökkenti a kifizetett osztalékot, akkor az a 10% már nem is 10% hanem osztalékvágás után mondjuk 3% lesz.

Tehát bármi ami 6% fölötti osztalékhozammal kecsegtet, az már sokkal kockázatosabb.

Egy tipikus osztalék fókuszú befektető portfóliójában általában 3-4% körüli az átlag kezdő osztalékhozam.

Nem kevés az a 4% osztalékhozam?

Röviden: nem.

Egyrészt ez csak egy KEZDŐ osztalékhozam. Mi mindenképp osztalék NÖVELŐ cégeket veszünk, amik bőven infláció fölött növelik az osztalékok kifizetését évről évre, ezért egyre magasabb lesz az osztalékhozamunk.

Ha 4% a kezdő osztalékhozamunk, és a cégek évente átlagosan 11%-kal emelik az osztalékot, akkor 30 év után a kezdőtőkénkre 100%-os osztalékhozamot kapunk éves szinten.

Másrészt azért nem kevés a 4%, mert az osztalékhozam csak egy része a hozamunknak. Nem véletlen, hogy mindig akkor veszünk egy részvényt, amikor “akciós” áron van, vagyis alulértékelt. Ezért nem ritka, hogy egy éven belül 30-40 vagy akár 80%-ot is ugrik a részvény ára fölfelé – amikor a befektetők ráeszmélnek, hogy mégsem olyan rossz az a cég. Ez egy biztonsági ráhagyás, és ezért soha nem túlárazva veszem a részvényt.

Emellett az árfolyam hosszú távon annyival fog növekedni, amennyivel az osztalék növekszik. Ha a cég folyamatosan növeli a nyereségét, és évről évre emeli az osztalékot, és ennek hatására az osztalék a duplájára nő, akkor a részvény ára is meg fog duplázódni.

Tehát az osztalékhozamot ne hasonlítsuk össze egy kötvénnyel, ami általában 30 év után is ugyanannyi kamatot fizet.